Kyocera nyomtatók

Színprofilok létrehozásaTippek és trükkök, hogy mindig a legjobb minőségű, és lehető legpontosabb színeket nyomtassa:

  1. A pontos színek nyomtatása ott kezdődik, hogy a megjelenítő eszközt (monitor) és a nyomtatót is be kell kalibrálni. Ezt a műveletet célszerű rendszeresen ismételni (pl. havonta), hogy azok egymáshoz képest ne állítódjanak el.
  2. A fent említett eszközökhöz készíteni kell egy-egy egyéni ICC profilt - ez fogja biztosítani, hogy az egyiken megjelenített szín megfelelően lesz átfordítva a másik számára, és ugyanazt a alátható színt kapjuk majd végeredményként.
  3. A végeredményt befolyásolja a papír is. Készítsen külön profilokat minden papírtípushoz, amit használ, főként a speciális felülettel rendelkezők (pl. műnyomó) esetében. A papír fehérsége szintén fontos tényező, a pontos színek nyomtatása tekintetében törekedni kell a lehető legfehérebb típusok használatára.
  4. A kijelzők (számítógép monitor) pontos beállítása alapkövetelmény a szoftveres (elektronikus) előnézetek alkalmazásakor. Ha olyan monitoron mutat be egy előnézetet, ami nincs pontosan kalibrálva, a megrendelő olyan színvilágot fog látni, ami nem azonos a végtermékével.
  5. Ha kevert színeket (spot colors) használ, az időt és költséget is növelhet az adott projektre vetítve. Nem minden kevert szín képezhető hűen le CMYK komponensekkel. Akik ilyen fába vágják a fejszéjüket, azoknak késznek kell lenni az ezzel járó következményekre, amelyeket az előzőekben említettem. A kevert színek leggyakoribb felhasználási területe a szigorú színkóddal rendelkező céges logók nyomtatása szokott lenni. A rövid következtetés: lézernyomtató használata esetén nem javasolt kevert színekkel dolgozni, illetve előzőleg le kell ellenőrizni azok CMYK leképezhetőségét valamilyen eszközzel.
  6. A nagyméretű rendszerek esetében a kommunikáció is kulcsszerepet kap. Az ICC profilokat minden bevont rendszer felé meg kell osztani, ugyanúgy, mint a használt papírfajták pontos típusszámát és gyártóját - csak így oldható meg, hogy a világ másik részén megtervezett kiadvány nálunk pont úgy nyomtatódjon ki, ahogy azt annak készítője is megtervezte.
  7. Egy jó raszteres feldolgozó egység (RIP) sok fejfájást meg tud spórolni, és részben pótolhatja a szakképzett munkaerőt is. A beállítások következetességére azért itt is figyelni kell.
  8. Fontos, hogy a több résztvevős láncok esetében az egyes felek ugyanazokat a színkalibrációs eszközöket használják.

Forrás: EFI ABC's of Color (csatolva lejjebb)


Kapcsolódó elemek