Kyocera nyomtatók

A nyomtatókhoz és multifunkciós készülékekhez az alábbi módokat javasoljuk, amennyiben Prescribe parancsot szeretne rájuk küldeni:

FTP (bármilyen operációs rendszer)

A hálózatos Kyocera készülékeken gyári alapbeállításként fut FTP szolgáltatás is.

A használni kívánt Prescribe parancsot egy txt állományba mentse el (javaslom a Notepad, vagy egyéb, sima szövegszerkesztő használatát), majd FTP-n csatlakozzon rá a készülékre. Erre használhatja akár a Windows beépített fájlkezelőjét, az Intézőt is (inkább ezt javaslom, nem egy internet böngészőt), vagy tetszőleges FTP klienst.

A készülékre, ha FTP-n rácsatlakozik, látni fog négy mappát (lp1, lp2, lp3, lp4). Alapesetben ezek között nincs semmi különbség, bármelyikbe belépve, és egy fájlt ide bemásolva megpróbálja a gép kinyomtatni azt. Amennyiben a bemásolt szöveges fájl nyomtatóparancsot tartalmaz, azt a készülék nyomtatás helyett végre fogja hajtani. Például, ha az adott készülék IP címe 192.168.0.1, akkor ezt kell beírnia a fájlkezelő címsorába:

ftp://192.168.0.1/lp1

Generic/Text Only driver (Windows)

A Windows rendelkezik egy beépített, általános driverrel. Ezt a Vezérlőpult Nyomtatók szekciója alatt, új nyomtatóként kell hozzáadni. Amikor a driverek közül kell választania, a Generic (magyar nyelvű verziónál Általános) kategórián belül a Generic / Text Only drivert válassza ki. A nyomtatóport beállítása a használt kapcsolat függvénye, ez a rész már megegyezik a hagyományos driver telepítéssel.

A megírt Prescribe parancsot, tetszőleges szövegszerkesztő programból, ezzel a nyomtatódriverrel küldje ki a készülékére, az pedig nyomtatás helyett végre fogja hajtani azt.

KX driver, Bevezető/Utószó (Windows)

A KX nyomtatódriver Speciális fülén található Bevezető/Utószó gombot nyomja meg, és az itt található felületen ki tud választani egy vagy több, már korábban megírt txt fájlt, melyeket az aktuális nyomtatás elé vagy mögé fog illeszteni a driver. Amennyiben az említett txt fájl nyomtatóparancsokat tartalmaz, úgy azokat végre fogja hajtani a nyomtató. Ennek a módszernek az egyetlen hátulütője, hogy használatához valamilyen nyomtatást is ki kell küldeni (pl. Windows tesztoldal).

DOS parancssor (Windows)

Kattintson jobb gombbal a nyomtatódriverre, és válassza a Megosztás menüpontot. Ossza meg a nyomtatódrivert, és adjon neki egy nevet. Ez a jelen példa esetében kyocera lesz.
A továbbiakhoz kelleni fog a DOS parancssor (Start -> Futtatás -> cmd -> Enter), ide gépelje be ezt:

net use lpt1 \\127.0.0.1\kyocera

Mostantól amit az LPT1-es portra küld, az a nyomtatóra érkezik (készítettünk egy virtuális LPT1-es portot). A Prescribe parancsot a DOS parancssor echo parancsával tudja kiküldeni az újonnan létrehozott, virtuális LPT1-es portra. Egy nyomtató állapotjelentést ezzel a parancssal lehet kinyomtatni a készülékből: !R! stat; exit;

Ezt DOS parancssorból így tudja ráküldeni:

echo !R! stat; exit; >lpt1

Miután végzett a beállításokkal, és már nincs szükséges az átirányításra, javasolt törölni a virtuális LPT1 portot:

net use /delete lpt1

És végezetül szüntesse meg a megosztást a nyomtatódriveren.

LPR (Linux)

Ehhez először létre kell hozni egy új nyomtatót a CUPS szerveren, ami a megadott készülékre mutat. Hálózati nyomtató esetében pl.:

lpr://192.168.0.1/lp1

Fontos továbbá, hogy a PPD kiválasztásakor a Raw nevű vezérlőt válasszuk hozzá. Az így feltelepített nyomtatódriverre az echo paranccsal tudunk kiküldeni tetszőleges szöveget, amit végül az lpr parancsba irányítva megkap a nyomtató. Például, ha a driveremet 'Raw'-nak neveztem el, és egy állapotjelentést szeretnék nyomtatni, ezt a parancsot kell kiadnom egy terminálon:

echo '!R! stat; exit;' | lpr -P Raw

Kapcsolódó elemek