Kyocera nyomtatók

A Linux rendszerek javarészt PostScript nyomtatást használnak. Ahhoz, hogy Linux alól tudjon nyomtatni, szükség van az alábbiakra:

  • CUPS (Common UNIX Printing System)
  • Az adott készülékhez tartozó PPD (PostScript Printer Description) fájl

A PPD fájl telepítése

A CUPS a helyi gépen futó nyomtatószerver, ami a 631-es porton keresztül elérhető, és egy webes adminisztrációs felülettel is rendelkezik. Egy internet böngésző címsorába írja be ezt:

Itt létre kell hozni egy új nyomtatót, és amikor a pontos típus kiválasztására kerül a sor, akkor a megfelelő PPD fájlt kell feltallózni és hozzáadni.

Nyilvántartási kódok

A Linux PPD kezel nyilvántartási kódokat, de csak statikus formában. Ez egyébként az átlag Linux felhasználót nem kell, hogy visszariassza, hiszen ő ahhoz szokott, hogy minden kicsit "fapados", és nem idegenkedik némi konfigurációs-fájl szerkesztéstől.

Az alapvető beállításhoz (pl. egy fix kód megadása minden nyomtatáshoz) még nem szükséges a PPD fájl szerkesztése. Erre akkor kerülhet sor, ha egy Linux rendszergazda egy testreszabott listát szeretne készíteni a felhasználói számára, vagy esetleg egyénenként különböző PPD fájlt használna.

Ehhez meg kell nyitni a PPD fájlt egy szövegszerkesztőben (pl. vi, nano), és ott megkeresni a KmManagment szekciót. Ebben lesz majd számos (általában 30), ehhez hasonló sor:

*KmManagment MG00000000/00000000: "(00000000) statusdict /setmanagementnumber get exec"

Ezt, illetve ezeket szabadon szerkesztve előállítható egy testreszabott lista, amit az adott PPD felkínál majd a felhasználónak. Ahhoz, hogy például a Gipsz Jakab nevű felhasználót rögzítsem itt, egy fix, "1234" kóddal, egy ilyen sort kell itt létrehoznom:

*KmManagment MG00001234/Gipsz Jakab: "(1234) statusdict /setmanagementnumber get exec"

A többi sor tetszőlegesen módosítható, törölhető szintén. Amikor megvan a kívánt lista, mentse el a PPD-t, és cserélje le a CUPS szerver webes felületén levőt erre az újra.


Kapcsolódó elemek