Kyocera nyomtatók

ASi vs. OPC

ASi dobA Kyocera irodai készülékek talán legnagyobb technológiai újítása a speciális bevonatú fényérzékeny henger.

Összehasonlítva a többi gyártó által használt szerves fényérzékeny bevonattal (OPC = Organic PhotoConductor), a Kyocera saját fejlesztésű amorf szilícium (ASi) bevonata a következő előnyös tulajdonságokkal bír:

  • Lényegesen magasabb kopásállóság, és akár 10-15x akkora élettartamMagasabb ellenállóképesség vegyi anyagokkal és külső fényhatásokkal szemben
  • A viszonylag magasabb előállítási költséget bőségesen kompenzálja a hosszabb élettartam, így az egyes oldalakra levetített alkatrész-költség is alacsonyabb a fényérzékeny henger esetében
  • Hosszabb élettartam = kevesebb alkatrészcsere = megbízhatóbb üzem és kevesebb káros hulladék

A legjobb képminőség, még az életciklus vége felé is

Az Amorf szilícium fényérzékeny hengerek egyik sajátossága, hogy a felületüket folyamatosan kondícionálni kell, mert hajlamosak az oxidációra. A Kyocera által használt tonerek ebből kifolyólag nem csupán a festékanyag szerepét töltik be, hanem egyfajta kenőanyag szerepkörben is részt vesznek - az egyes tonerszemcsék körül elhelyezkedő, rendkívül apró kerámiarészecskék a fényérzékeny hengerrel kapcsolatba lépve folyamatosan, a használat során automatikusan csiszolják, kondícionálják annak felszínét, így biztosítva a legmagasabb nyomatminőséget hosszútávon is.

A leghosszabb élettartamú ASi fényérzékeny henger futásideje 4.8 millió A4-es oldal elkészítére elegendő (KM-8030). Ezt a hihetetlen számot kizárólag a fentiekben bemutatott megoldásokkal lehetséges elérni a lézeres rendszerű nyomtatók és multifunkciós eszközök világában.

Oxidáció

ASi oxidációAz amorf szilícium bevonat oxidációjának egyik leglátványosabb jele a nyomtatási képen fog jelentkezni. Amennyiben a készüléke a jobb oldali ábrához hasonló fehér foltokat produkál a nyomatain, akkor annak az oka az, hogy a fényérzékeny henger amorf szilícium bevonata elkezdett oxidálódni. Ezt okozhatja egy hosszabb szünet a használatban, túl magas páratartalom, de leginkább a nem megfelelő toner használata. Tekintettel arra, hogy a tonerszemcsék felületén elhelyezkedő apró kerámiarészecskék kondícionálják ezt a fényérzékeny réteget, ezek hiánya az elsőszámú magyarázat az itt említett probléma kialakulásakor. Ez a hibajelenség elkerülhető és orvosolható az eredeti Kyocera tonerek használatával, illetve egy-két dobfrissítés program lefuttatásával (ez eltávolítja majd az oxidálódott réteget, és visszatér az eredeti képminőség).

Eredeti toner használata

Mivel a nem megfelelő minőségű toner használata egyéb, komolyabb hibákat is okozhat, ezért mi erősen javasoljuk az eredeti kellékanyagok használatát a hosszú készülék-élettartam és jó képminőség megőrzése érdekében is.


Kapcsolódó elemek